Ralph Hermans

Fenomenaal uitzicht
Het pronkstuk van het Limburgse restaurant Rantree is toch wel het uitzicht. Op de achtste verdieping van het Dormio Resort op de Dousberg, dineer je namelijk met een fantastisch panorama uitzicht over de binnenstad van Maastricht. Je hebt hier eigenlijk het gevoel alsof je uitkijkt op een wereldstad. Eigenaar en chef-kok Ralph Hermans ging als kind al ontzettend graag uit eten en ziet zijn eigen restaurant dus ook als de kers op de taart. Hoewel zijn ouders niet uit de horeca komen – zo werkte zijn moeder bij de belastingdienst en was zijn vader directeur van een technisch bedrijf – brachten ze hem wel de liefde voor goed eten bij. Het gezin was dan ook regelmatig in hoog aangeschreven restaurants te vinden. “Gaandeweg is die passie steeds verder gegroeid en wilde ik er mijn werk van maken.”

 

Vrij leven
Nadat Ralph een jaar lang een technische opleiding had gevolgd – “maar dat bleek echt niet mijn ding” – realiseerde hij zich op zijn zestiende al dat hij ooit een eigen restaurant wilde beginnen. Daar werkte hij keihard voor, want na in verschillende sterrenzaken zijn ding te hebben gedaan, kreeg hij al op zijn achtentwintigste de kans om zijn eigen zaak te beginnen. Dat ging uiteindelijk helaas niet door, maar het zaadje was destijds al wel gepland. “De vrijheid leek me fantastisch.” En die vrijheid, die kreeg hij uiteindelijk. Ralph en Jennifer hadden inmiddels een zoontje en dat kwam perfect uit met de aankoop van hun eigen etage in het Dormio Resort in 2018. Het gaf het stel de kans waar ze al zo lang naar verlangden. “Het is prettig om hem van school op te halen wanneer dat kan.”

Wereldkeuken
Ralph kookt in de basis klassiek modern, maar geniet ook erg van de wereldkeuken. “Om de twee maanden veranderen we ons menu. Ik kies dan de gerechten uit waar ik op dat moment een goed gevoel over heb. Dat kan iets uit bijvoorbeeld Peru zijn, maar ook juist heel klassiek.” Ralph doet voor zijn gerechten graag inspiratie op uit keukens van de landen die hij samen met Jennifer bezocht heeft. “Vooral de Portugese keuken vind ik super inspirerend. Ze koken daar met hele pure smaken. Dat trek ik door tot in mijn eigen zaak.”

Bourgondiërs
Het Limburgse Rantree ligt op de grens tussen Nederland en België en dat merk je ook aan het verschillende publiek dat de zaak weet te vinden. Volgens Ralph zijn het de Belgen die weten hoe ze echt moeten genieten van een avondje uit. “Belgen zijn wat meer gastronomisch onderlegd. Zo kunnen ze echt genieten van een goede fles champagne en kaviaar. Het zijn echte Bourgondiërs, maar ook de mensen die uit Zuid-Limburg komen doen hier niet voor onder.”

Bekroning
Restaurant Rantree werd al eerder door het vakgebied beloond als restaurant van het jaar en daar kwam in 2021 nog een schepje bovenop met een Michelinster. De nuchtere chef-kok en eigenaar is hier trots op, maar schreeuwt het niet van de daken. “Ik doe gewoon mijn ding.” Veel ambities voor de toekomst heeft hij dan ook niet. “Zo lang mijn gasten zich welkom voelen, is het voor mij goed.”