Jeroen Vesters

Zondags stoofvlees
Hoewel hij vroeger droomde van een carrière in de muziekwereld – “ik wilde gitarist worden” – kwam Jeroen Vesters er al snel achter dat zijn talent voor koken niet genegeerd mag worden. En dat talent kreeg hij mee van zijn grootouders. “De zondagse soep en stoofvlees van mijn oma waren vroeger favoriet.” Na een kleine omweg in een programma van Henk Westbroek, was het de vader van Jeroen die hem dat extra zetje in de richting van de culinaire wereld gaf. “Mijn vader zag dat mijn tijd in de muziek meer een droom was dan werkelijkheid. Die jongen met haar tot op mijn rug was voor mij vooral een vormende periode, maar mijn kwaliteiten komen beter tot zijn recht in de keuken.”

Romantiek
Jeroen volgde het advies van zijn vader op. En niet zonder resultaat. Inmiddels runt hij samen met zijn vrouw Nikolien restaurant Vesters in Nijmegen. Het gevoel van samenzijn dat er vroeger met zijn band was, heeft hij nu met zijn team. “Ik voel dezelfde romantiek als destijds tijdens het maken van muziek.” Alhoewel, van romantiek lijkt tegenwoordig weinig sprake. Privé en werk is lastig scheiden als je samen een succesvol restaurant runt. “Als je op de zaak ergens over clasht, dan is het soms lastig om ’s avonds weer naast elkaar te gaan zitten met de toastjes.” Toch vullen Jeroen en Nikolien elkaar ook op de werkvloer erg aan. Zo is de chef-kok heel direct en fel, waar Nikolien alle tijd neemt om een geschil in het restaurant op te lossen. “In dat opzicht is onze relatie nooit saai.”

Het totaalplaatje
Als je Jeroen vraagt naar zijn eigen stijl, dan springt daar ook die felheid in uit. “Het moet knallen allemaal. Ik wil dat de gerechten voor zich spreken en daarom combineer ik graag meerdere ingrediënten, zodat je verschillende lagen terug proeft.” Bestel je bijvoorbeeld een gerecht waarbij biet het hoofdingrediënt is, dan krijg je die op verschillende bereidingswijzen op je bord gepresenteerd. Toch hoef je bij restaurant Vesters niet bang te zijn voor onherkenbare gerechten. Jeroen vindt de presentatie van zijn gerechten belangrijk, maar het draait niet allemaal om het uiterlijk. Liever valt hij op door bijzondere kruiden of specerijen aan de gerechten toe te voegen. Maar bovenal draait het bij Jeroen en Nikolien om het totaalplaatje. “We willen echt weten hoe het met je gaat. Het draait allemaal om de interactie met de gast, in plaats van dat je naar onze voorstelling staat te kijken.”

Een Michelinster
Hoewel onder andere deze bijzondere gastvrijheid zorgt voor vele terugkerende gasten in Nijmegen, heeft het restaurant Vesters nog geen Michelinster opgeleverd. “Ja, dat vind ik erg jammer, want het zou wel de beloning zijn voor al het harde werk. We schuren er steeds tegenaan, maar daar blijft het bij.” Toch weerhoudt het hem niet van trots te zijn op alles wat er allemaal al is bereikt. Jeroen en zijn vrouw denken er zelfs over om een extra pand bij restaurant Vesters te betrekken. Spijt van zijn switch van de muzikale naar de culinaire wereld heeft hij in ieder geval niet. Gitaar spelen is nog steeds belangrijk voor de ontspanning. Sterker nog: het blijkt de ideale scheiding tussen werk en privé.