Martin Kruithof

Paling

“Over paling bestaan veel misverstanden“ zo vertelt Martin desgevraagd zijn gasten. “Dat ze lijkenvreters zijn bijvoorbeeld. Of dat je geen paling mag vangen of eten. het klinkt misschien tegenstrijdig maar met consumptie van paling helpt de consument mee aan het behoud van de vis. Zonder consumptie, geen handelaren, geen kwekers en geen beroepsvissers. Deze mensen zijn nodig om de jonge aal (glasaal) aan te kopen en over te brengen naar de binnenwateren, waar ze kunnen opgroeien. En, wanneer ze geslachtsrijp zijn, weer naar zee terug te zetten zodat ze terug kunnen naar de Sargassozee om te paaien.”  

Martin is zelfs van plan een heel boek te maken over “paling” met alle feiten, foto’s én natuurlijk recepten. Het wordt zijn vijfde boek alweer. Wie niet zo lang kan wachten boekt natuurlijk een diner met verblijf en vraagt hem zelf alle over zijn geliefde paling.

De varende chef

“Het is een vertrouwd beeld in Giethoorn: Martin al varend in de sloep. Één hand op het roer. De ander achter zijn rug, in alle rust de natuur observerend.”*

“Da varende chef” Zo wordt Martin Kruithof ook wel genoemd. Die eretitel heeft hij te danken dat hij, zolang er geen ijs ligt, er regelmatig op uitrekt om met zijn gasten een vaartochtje te maken met zijn sloep. Maar som gaat hij er ook in z’n eentje op uit. Even tot rust komen in de natuur, waarbij hij al varend soms weer ideeën opdoet voor nieuwe menu’s. varend met gasten gaan er natuurlijk altijd hapjes en drankjes mee aan boor en fungeert Martin als gids in het mooie natuurgebied dat is ontstaan door de afgraving van turf. Soms springt hij hier en daar even op de wal om wat te plukken en laat zijn gasten dit dan ruiken en proeven, om er dan ’s avonds mee te koken. Maar wil je helemaal een uniek vaar ervaring meemaken, boek dan een speciaal arrangement op de Lemster Aak “De Jonge Linde” Zeilen traditionele luxejacht, is een heerlijke ervaring. Met de chef soms aan het roer, maar vooral in de kombuis. Bezig met de maken van de heerlijkste twee sterren hapjes: op het oog eenvoudig, maar uiterst geraffineerd van smaak. En na een heerlijke dag op het water is vervolgens genieten van een subliem diner in het restaurant of in de prachtige ruime tuin en op het terras. En oh, ja, een overnachting op de Lemster Aak behoort ook tot de mogelijkheden. Dan wordt het helemaal een uniek beleving! 

Pas op! Overstekende koks.

Staat er op het driehoekige waarschuwingsbord aan de weg voor De Lindenhof . Als geintje natuurlijk, maar verwijzend naar de koks die regelmatig de weg oversteken naar de achter de twee nieuwe guestlodges gelegen immense moestuin. Daar groeit het hele jaar door een enorme variatie aan kruiden, fruit en groente waar de koks van hun gerechten mee (af)maken. Uiteraard met “wisselteelt” en helemaal biologisch. Ook als gast is het een hele beleving om er door heen te lopen. In de moestuin staat ook de rookkast waar zalm en paling “huisgerookt” wordt. En langs de randen van de moestuin, waar je ook met een boor aan kunt meren, staan fruitbomen, veel met de zogenaamde “kweeperen” waarvan jaarlijks een overheerlijke “eau de vie” gestookt wordt! Voor de liefhebbers als digestief zeer aan te raden!