Pelle Swinkels

Het Amazonegebied
Pelle Swinkels groeide op met een vader die hem de liefde voor de Japanse en Mexicaanse keuken bijbracht. Die passie ontwikkelde zich nog veel verder op zijn verschillende reizen door Zuid-Amerika en Azië. Pelle leerde in het Amazonegebied ontzettend veel over hoe deze culturen koken, maar ook hoe ze überhaupt met eten omgaan. “Streetfood in Lima en Mexico is nog steeds mijn favoriet.” Al die ervaringen brengt hij nu samen in restaurant Aji in Rotterdam. Hier kun je genieten van zijn creatieve inspiratie met uitgesproken Zuid-Amerikaanse en Aziatische gerechten.

Uitgesproken smaken
Dat eigen restaurant is een langgekoesterde droom die voor Pelle Swinkels in vervulling is gegaan. Mario Ridder, voormalig patron-cuisinier van sterrenrestaurant Joelia in het Hilton in Rotterdam, vroeg Pelle tot zijn grote vreugde om samen een restaurant te beginnen. “Dat was een droom die uitkwam. Ik keek altijd enorm tegen Mario op en heb dan ook super veel aan hem te danken. Hoe geweldig is het dat hij mij het vertrouwen gaf om samen iets te beginnen?” Als souschef bij Joelia leerde hij al hoe je verfijning moet aanbrengen in een gerecht. Deze leerschool trekt hij door in restaurant Aji, waar hij zijn liefde voor bijzondere creaties en uitgesproken smaken verder kan ontwikkelen. En daar is hij ook trots op. “Mijn stijl was voor mijn tijd bij Joelia een stuk grover.”


Kleurencombinaties

Hoewel zijn favoriete gerecht op de kaart een klassieke ceviche is – een traditioneel Peruaans gerecht – kan je Pelle zelf eerder wakker maken voor de Japanse keuken. Rauwe vis is erg geliefd in zijn vrije tijd. “Maar natuurlijk kunnen de pittige gerechten niet worden overgeslagen.” In restaurant Aji gaat Pelle niet alleen los op de bijzondere smaak combinaties uit het Amazonegebied, ook kan hij er zijn passie voor de presentatie van gerechten kwijt. De opmaak van een gerecht is bij Aji dan ook ontzettend belangrijk. “Daar gaat veel tijd en aandacht inzitten. Daarom ben ik altijd wel op zoek naar mooie kleurencombinaties en contrast. Die aandacht zien mensen ook terug in de gerechten. Het is fijn om daar positieve geluiden over te ontvangen.” En die complimenten: die krijgt hij. “Ik denk niet dat je ergens in Nederland op zo’n niveau Aziatisch en Zuid-Amerikaans kan eten. Zeker niet de combinatie van die twee.”


Zware leerweg

Dat Pelle geniet van het runnen van restaurant Aji, is dus wel duidelijk. Toch denkt hij soms dat hij het allemaal weleens onderschat heeft. “Ik ben een kok, ik stond altijd alleen in de keuken. De stap van kok naar ondernemer, die is wel pittig.” Maar spijt heeft de chef-kok geen moment gehad van de overstap naar zijn eigen keuken en bedrijf. Hij had het proces voor geen goud willen mensen. “Nee, spijt heb ik absoluut niet. Het was een zware leerweg, maar dat is het tot op de dag van vandaag allemaal nog steeds waard.”