Zoë Jonker

Een belevenis in je mond

In het kleine, sfeervolle Sal do Mar in het hart van Rhenen staat Zoë Jonker aan het roer. Wat ze vooral belangrijk vindt is dat haar gasten zich comfortabel voelen in haar restaurant. Ze moeten herkennen wat ze in hun mond stoppen. Genieten van comfortabele gerechten in een mooi jasje, is waar het stel écht gelukkig van wordt. Als je Zoë dan ook vraagt wat Sal do Mar zo uniek maakt, is dat niet alleen de bijzondere naam. Hoewel de letterlijke betekenis van Sal do Mar ‘zeezout’ is, hebben Zoë en haar man Ralph overduidelijk méér in huis dan alleen dit paradepaardje. “We nemen onze gasten mee op ontdekkingsreis. Ik geef ze iets wat ze niet zo snel op een andere plek krijgen. Het gaat bij ons óók om de sfeer, om hoe wij onze gasten benaderen. Daarnaast zijn wij zelf heel zichtbaar.”

Volg je passie

Rhenen is Zoë niet onbekend, want al op haar zestiende maakte ze haar eerste stappen in haar culinaire carrière. Na verschillende tussenstapjes is ze weer terug in haar geboortestad, waar ze met veel liefde samen met haar man Ralph Sal do Mar runt. Hoewel Zoë vroeger nooit had gedacht dat ze ondernemer zou worden, besloot het lot toch anders. Toen haar partner het restaurant overnam, voegde ze zich met liefde bij het concept. Flexibel als de chef-kok is, realiseert ze zich dat het leven soms anders loopt dan je denkt. “Ik denk niet te veel na over de stappen die ik moet nemen in het leven. Het is gelopen zoals het is en ik doe nu wat ik het allerleukste vind.” Dat is ook iets wat ze jongeren met ambitie zou willen meegeven. “De jeugd van nu denkt te veel en te lang na. Volg je passie en zet door. Gewoon doen!”

Smaak is smaak

Zoë Jonker weet heel goed wat ze kan, maar schreeuwt daarentegen niet van de daken dat ze talent heeft. “Smaak is smaak”, aldus de bescheiden chef-kok. Is ze dan wel trots op wat ze allemaal bereikt heeft? Dat gelukkig wel, maar dat had ze naar eigen zeggen nooit allemaal kunnen doen zonder haar fijne team. “Ik heb een hele groep gemotiveerde mensen achter mij staan die er net als ik elke dag weer voor de volle 100 procent voor willen gaan. Gelukkig maar, want zonder hen was ik niets.”

Communicatie is key

En die mentaliteit heeft haar ver gebracht. Hoewel het ondernemerschap niet in haar familie zit, runt ze nu dus toch haar eigen zaak samen met haar man. De passie voor koken heeft ze wel van huis uit meegekregen. “Mijn moeder maakte er echt een feestje van op de bijzondere dagen. Ze stond dan uren in de keuken en hield ervan alles vers te bereiden.” Hoewel Zoë en Ralph boven hun eigen restaurant wonen, lukt het de twee aardig goed om werk en privé gescheiden te houden. “Als we een discussie over de zaak hebben, dan spreken we dat eerst uit vóór we een glas wijn inschenken. We laten nooit iets liggen. En dat merk je.”