Alain Alders

Alain Alders culinair adviseur ChefsTaste.nl

Wereldse invloeden

“Een klassieke Franse basis met moderne wereldse invloeden en tegelijk licht, fris & fruitig”.
Zo omschrijft Alain Alders zijn eigen signatuur. De basis is gelegd door een gedegen traditionele opleiding, de wereldse invloeden zijn opgedaan tijdens zijn vele reizen over de hele wereld. En waar brachten die reizen hem allemaal naar toe?
Alain: “Van Sri Lanka naar Australië en Amerika, waar ik deelgenomen heb aan de WK voor koks in Salt Lake City. Verder heb ik driekwart van Europa wel gehad. En weet je wat zo mooi was? Het was allemaal voor mijn werk! Dat is toch ideaal, dat je dit kunt combineren?” 

Eén van de meest memorabele klussen voor Alain, was het koken in het beroemde Crown hotel in het Australische Melbourne. Hier kwam hij als jonge kok in een gezelschap terecht van de groten der aarde. “Allemaal twee of drie sterren chefs en nog met van die ouderwetse koksmutsen op”, zo herinnert Alain zich nadat hij net weer terug in Nederland is, na een trip van twee weken naar Bonaire, waar hij bij de befaamde Beachclub Ocean Oasis adviseerde.

Meubelmaker

Eigenlijk was Alain voorbestemd om meubelmaker te worden. Thuis was hij als jonge jongen al van alles in elkaar aan het knutselen. De Montessorischool was niet bepaald de juiste opleiding: “Ik was alleen maar met mijn creativiteit bezig en vergat de rest”. Hij ging daarom naar de LTS met de bedoeling “iets met hout” te gaan doen. Er bleek echter ook een richting te zijn met broodbakken, koken, banketbakken en serveren. Dit leek hem nóg leuker om te doen.

Marco Borsato

Op de LTS raakte hij bevriend met schoolgenoot Marco Borsato.
Marco bezorgde Alain zijn eerste (bij)baantje in restaurant La Chatelaine als afwasser en later als keuken assistent.
“Als Marco een plekje opschoof, dan schoof ik ook door. We zijn allebei uiteindelijk een heel andere richting uitgegaan, maar dat was wel het begin”.
De kiem voor zijn latere carrière als chef-kok werd hier gelegd, nadat hij ook de befaamde Hubertus vakschool in Amsterdam (waar meerdere latere *chefs hun basisvaardigheden hebben geleerd) had doorlopen.

Duin en Kruidberg

Alain werkte daarna in keukens van verschillende gerenommeerde restaurants (waarvan sommige met een ster), zoals het Amstelhotel, Dikker&Thijs, Hotel Corona, De Hoefslag en De Kersentuin.
Op een dag wandelde hij in het park van het Landgoed Duin en Kruidberg dat op dat moment in de steigers stond om verbouwd te worden van conferentiecentrum tot hotel met restaurant.
Via die steigers klom hij stiekem naar binnen en was overweldigd over wat hij daar aantrof: “Hier wil ik aan de slag”!
Vervolgens stalkte de chef-kok de toenmalig eigenaar van het complex net zo lang tot hij een keer mocht proefkoken. De rest is geschiedenis.

Vrienden van Jacob

De Michelinster kwam na 2 jaar; zeer welkom, maar niet keihard nagestreefd.
“Een ster was voor ons in die tijd een stip op de horizon, maar we waren er niet geforceerd of op een krampachtige manier mee bezig. Zoiets moet op een natuurlijk manier tot stand komen. Je stopt je eigen gevoel in eten en of dat beloond wordt met een ster, dat is aan Michelin”. 
De Michelinster bleef maar liefst 16 jaar op de gevel van restaurant Vrienden van Jacob.

Geen tweede ster, wel een volle zaak

Heeft Alain Alders nooit een tweede ster geambieerd?
“Op zich wel, maar het is aan Michelin om dat te beoordelen. Zij gaven mij een advies waar ik me altijd aan gehouden heb. Dat was in de tijden van de vorige recessie waarbij veel restaurants het moeilijk hadden, maar wij zaten elke dag vol.
Michelin inspecteurs spreken je altijd aan met mijnheer. Dus het was: “Mijnheer Alders, u heeft een heel sterke ster behaald met uw eigen stijl van koken. Wij zouden u willen adviseren dat niet te veranderen, alleen om een tweede ster te behalen”.

En dat heb ik gezien als een groot compliment en altijd in mijn achterhoofd gehouden”.

Nu ik geen restaurant meer heb en dus mijn ster heb moeten inleveren zal ik wat vrijer in mijn stijl worden, maar ik zal mijn signatuur nooit verloochenen.

En wie de signatuur van Alain wil proeven, moet ChefsTaste.nl goed in de gaten houden!